KM 2017

Vi förändrar KM 2017! Vi vill att fler ska kunna vara med - och alla ska ha chans att vinna! Därför kommer vi att spela KM som både Brutto och Netto-tävling på ett lite finurligt sätt där den största skillnaden är att alla deltagare ska kunna vinna både sin egen klass och det så kallade "Stora KM"! Du ska inte längre tvingas välja vilken klass du vill spela! Samtidigt passar vi på att förkorta tävlingen och spela den som 18+18 hål vilket vi hoppas ska locka fler att vara med i det som vi på sikt hoppas ska bli klubbens stora helg

Ny syn på KM!

KM är en het potatis på många av landets golfklubbar och om man tittar sig omkring så ser man att KM kan vara allt mellan klubbens stora helg för året - och en obskyr liten tävling för inbördes beundran bland dom lovande juniorerna!

Och här hos oss på Mölndals Gk har KM varit en väldigt liten tävling som inte så många brytt sig om, en tävling som inte ens fått deltagare i alla klasser - något som vår Sportkommitté nu vill ändra på!

" - Ja, vi måste jobba upp KM på klubben! Det är ju det finaste man kan vinna som klubbmedlem, det är ju klubbens eget Mästerskap och det måste ju vi som klubb arbeta upp" säger sportkommitténs ordförande Mikael Jaarnek som också berättar att sportkommittén med Rolf Lossius, Willy Anderssen och Patrik Kaing vii bredda tävlingen genom att tillåta spel med hcp.

" - Det är många som avskräcks lite från att spela KM. Det är lätt att ta på lite för stort allvar och många tycker att man inte har där att göra, men... så är det ju inte! Vi måste vara ödmjuka inför det faktum att vi inte är någon "elit-klubb" så vi tror att det här är den bästa vägen att gå!"

Så här spelas KM 2017

Förändringarna i KM är egentligen inte alls särskilt stora, men vi hoppas att dom kommer att ha en stor betydelse för hur många som vill anmäla sig och vara med och spela.

Årets KM förkortas och kommer att spelas över 18+18 hål lördagen och söndagen den 5e och 6e augusti. Samtliga klasser spelar ifrån backtee, alltså blå och vit tee. Alla anmäler sig till "KM" och blir automatiskt anmälda i sin egen kategoriklass och samtidigt i det så kallade "Stora KM". Man tvingas alltså inte längre välja! Syftet med detta är att ingen ska behöva stå åt sidan eller byta klass på grund av för få anmälningar men framförallt vill vi ju vaska fram en klubbmästare i varje klass!

För att göra det enklare och roligare för spelare med lite högre handikapp så kommer vi också att införa en "Netto-klass" i KM. De bästa brutto-spelarna kommer förstås att kämpa om Klubbmästartitlarna i sina respektiva klasser - och "Elit-klassen"  förstås! Vinnaren av de olika klasserna är den spelare med lägst bruttoscore över 36 hål. Men, vi tar fram en vinnare till!

KM med Handikapp!

Har man lite högre handicap så kan man ändå spela KM 2017! För en resultatlista med de bästa Nettoresultaten kommer också att tas fram, och den bästa herren och damen i detta blir våra Netto-mästare. Denna netto-klass kommer att avgöras i en hederlig poängbogey över de 36 hålen vilket förstås betyder att man kan ta en inteckning i KM även om det så är första året man spelar golf!

Genom att använda en "Soft-Cut", där de 16 herrarna och 12 damerna med lägst brutto-score seedas till finalrundan spelar övriga vidare som vanligt. Dessa tar med sig sina poäng ifrån lördagen och dessa läggs ihop med söndagens poäng. Det som alltså händer i praktiken i denna "Soft-Cut" är att dom bästa brutto-spelarna inte längre kan vinna Netto-klassen.

Särskilt uppsatt bana för KM!

För att alla verkligen ska känna att man kan spela årets KM så kommer vi att sätta upp banan på ett lite annorlunda sätt. Vi är ju vana att spela ett varv från backtee eftersom våra stora tävlingar "Summer Classic" och "Årets Golftjej" ju spelas från två tees, men för att inte avskräcka för mycket från att spela 36 hål på det här sättet kommer vi att sätta upp banan på ett lite enklare sätt än vanligt.

" -Vi kommer inte att sätta upp den så tufft som vi kan. För herrarna blir det till exempel två ganska tuffa korthål på 7an och 11an, så där tänker vi oss att vi spelar det ena hålet från en kortare tee den ena dagen och byter till nästa. Så, vi kanske spelar 7an från längst nere vid kiosken på lördagen, men från längst bak på den gula teeboxen på söndagen. Kanske bestämmer vi oss till och med för att använda den alternativa teen på 11an, där man inte spelar över ravinen? Det skulle ju i alla fall vara lite ovanligt eftersom dessa tess aldrig används i normala fall", resonerar Mikael Jaarnek. Regelmässigt tillåts man ju att ändra banans totala längd med upp till 100 meter utan att slope- och handikappbestämmelserna sätts ur spel, så vi är ju hemma i detta!

" -På samma sätt måste vi vara noggranna med våra flaggplaceringar! Med våra ondulerade och faktiskt riktigt tuffa greenområden måste vi vara försiktiga och sätta bra flaggor som är både möjliga och roliga att spela emot".

KM för alla!

Med dessa förändringar hoppas vi kunna arrangera ett Klubbmästerskap som ska tilltala alla spelare i klubben, oavsett spelstandard! Spelglädjen och den extra lilla spänningen att faktiskt spela ett Mästerskap ska ju finnas där, men som sagt... alla är ju inte elit-spelare men alla är däremot medlemmar i klubben och det känns självklart att sträva efter att arrangera ett KM för alla!

Så, lägg gärna in helgen 5-6/8 i kalendern, då är det dags att starta en ny tradition på klubben!